برطرف کردن نويز در تصاوير دوربين مداربسته
وجود نويز در تصاوير دوربين مداربسته يکي از مشکلاتي است که پس از نصب و اتمام پروژه ممکن است با آن روبرو شويد. نويز در تصاوير دوربين مدار بسته اغلب به صورت برفک و يا دانه دانه نمايان مي شود که باعث کاهش کيفيت تصاوير و عدم وضوح آنها مي گردد. وجود نويز در تصاوير مي تواند دلايل متعددي داشته باشد که استفاده از سيستم هاي فاقد کيفيت لازم مي تواند يکي از دلايل آن باشد. در اين مقاله سعي مي کنيم به عموم اين دلايل اشاره کرده و حتي الامکان راه حل مناسبي براي رفع آن ها ارائه دهيم.
نويز چيست؟
اصطلاح نويز براي اشاره به تصاوير نامطلوب دانه دانه در تلويزيون يا مانيتور استفاده مي شود. نويز حتي مي تواند در تصاوير دوربين هاي حرفه اي نيز نمايان شود، حتي گاهي اوقات در شرايط نور کم پس از عکس گرفتن يا ضبط فيلم با گوشي مي توانيد آن را در صفحه نمايش تلفن همراه خود ببينيد. بنابراين گاهي اوقات نويز بخشي از تصوير است و شما نمي توانيد آن را از بين ببريد زيرا بر اثر شرايط نوري نامساعد يا بنا به کيفيت دوربين به وجود مي آيد. با اين حال، گاهي اوقات شما در شرايط نور مساعد نيز مشاهده مي کنيد که همچنان نويز در تصاوير وجود دارد. معمولا اين نويز ناشي از تداخل الکترومغناطيسي، اشکال در نصب يا زيرساخت هاي نامناسب است. به طور کلي نويز در دوربين مداربسته را مي توان به دو دسته تقسيم کرد.
نويز هاي ناشي از سيگنال الکترونيکي
اين نويزها معمولا به صورت نقاط ريز نمايان مي شوند و به علت تقويت بيش از اندازه سيگنال تصوير در نور کم ( هنگام شب ) ايجاد مي شوند.
نويز هاي ناشي از تداخل الکترو مغناطيسي
نويز هاي ناشي از تداخل الکترو مغناطيسي عموما به صورت خطوط يا موج در تصاوير ظاهر مي شوند. اين خطوط حتي گاهي اوقات در تصاوير حرکت کرده و مانع ديد مي شوند. اين نوع نويز به علت تداخل امواج الکترو مغناطيسي با سيگنال هاي مربوط به دوربين مداربسته ايجاد مي شوند. افت شديد سيگنال نيز يکي ديگر از دلايل به وجود آمدن نويز الکترومغناطيسي است.
بيشتر بخوانيد: اچ ار يو اي
چه عواملي باعث ايجاد نويز مي شوند؟
عوامل متعددي وجود دارند که باعث به وجود آمدن نويز در تصاوير دوربين مداربسته مي شوند. در زير به برخي از آنها اشاره شده است:
- استفاده از منبع برق نامناسب
- استفاده از کابل هاي با کيفيت پايين
- استفاده از دوربين هاي با کيفيت پايين
- استفاده از مبدل هاي بي کيفيت
- بسترسازي نامناسب
- داغ شدن بيش از حد دوربين
- اتصالات ضعيف
- عدم وجود نور مناسب
در ادامه به شرح هر يک از موارد بالا با ذکر جزئيات و روش حل آن مي پردازيم.
1. استفاده از منبع برق نامناسب
براي کارکرد صحيح، يک دوربين مداربسته نياز به دريافت ولتاژ الکتريکي کافي با توجه به دستورالعمل شرکت سازنده است. در بيشتر دوربين هاي مداربسته اين مقدار برابر با 12VDC (ولتاژ مستقيم) است، همچنين دوربين هايي هستند که با انرژي 24VAC (جريان متناوب) کار مي کنند. علاوه بر ولتاژ کافي، دوربين بايد به اندازه کافي جريان مناسبي را براي کارکرد صحيح دريافت کند و اگر چنين نشود، مشکلات مربوط به تداخل و نويز در تصاوير دوربين مداربسته ممکن است به همراه ساير مشکلات ظاهر شود. اين مقدار معمولا کمتر از يک آمپر براي دوربين هاي معمولي است.
بيشتر بدانيد: داهوا
2. استفاده از کابل هاي با کيفيت پايين
- کابل هاي کواکسيال
کابل کواکسيال براي انتقال تصوير در دوربين مداربسته به کار ميرود. در انواع کابل کشي دوربين مدار بسته، کابل کواکسيال در دو نوع RG59 و RG6 در بازار موجود است. کابل کواکسيال از دو رسانا تشکيل شده که لايهاي از جنس عايق آنها را از هم جدا کرده است. وسط اين کابل يک سيم فلزي قرار دارد. يک لايه عايق غير رسانا اين سيم را پوشانده است و دور آن فويل يا شيلد قرار دارد. لايهي بعدي، کابل رساناي دوم را دارد که به صورت رشتهاي قرار گرفته است. کابل هاي که کيفيت پاييني دارند در صورتي که نتوانند مانع از عبور امواج الکترو مغناطيسي شوند نويز ايجاد مي کنند و تصوير نهايي دوربين مداربسته دچار نويز مي شود و ديگر کيفيت مورد نظر را نخواهد داشت.
- کابل هاي شبکه (UTP)
در ميان انواع کابل براي دوربين مدار بسته کابل شبکه که کابل بهمتابيده نيز ناميده ميشود براي انتقال ديجيتال اطلاعات به کار برده ميشود. هر کابل شبکه شامل 4 زوج بهم تابيده است که مجموعا 8 سيم را تشکيل ميدهند. براي کاهش نويز در اين کابلها از شيلد و فويلهاي حفاظتي استفاده ميشود.
3. استفاده از دوربين هاي با کيفيت پايين
ممکن است دوربين مداربسته بکار رفته در سيستم مداربسته کيفيت پاييني داشته باشد و تصاوير با کيفيتي ارائه نکند. بنابراين مهم است که در هنگام خريد، دوربين هايي را انتخاب کنيد که حداقل الزامات مورد نياز براي پروژه شما را داشته باشد. دوربين هايي با مارک متفرقه معمولا با هزينه کمي تهيه مي شوند اما اغلب توانايي لازم براي ارائه تصاوير با کيفيت و وضوح بالا به ويژه در شرايط نامساعد مانند شرايط نور کم را ندارند. در حالت ايده آل بهتر است دوربين هايي با نام تجاري معتبر، دفترچه راهنماي محصول و يک شماره تلفن براي پشتيباني فني خريداري کنيد، در غير اين صورت با مشکلات تصويري جدي مواجه خواهيد شد.
4. استفاده از مبدل هاي بي کيفيت
در هنگام استفاده از کابل هاي Cat5e يا Cat6 بايد از مبدل هايي (يا همان ويدئو بالون ها که وظيفه تبديل و تقويت سيگنال ها را بر عهده دارد) استفاده کنيد که سازگار با تکنولوژي دوربين باشند. مبدل هاي مخصوصي براي هر يک از تکنولوژي هاي HDCVI ،HDTVI يا AHD وجود دارد. همچنين از حداکثر فاصله اي که مبدل مي تواند براي هر کدام از تکنولوژي ها ارائه کند، در ديتا شيت مبدل و دوربين مطلع شويد.
بيشتر بخوانيم: تياندي هايک ويژن
5. بسترسازي نامناسب
انتخاب مسير مناسب براي عبور کابل تصوير دوربين مدار بسته مي تواند تا حد زيادي در کاهش نويز تصوير تاثيرگذار باشد .همچنين محل نصب دوربين ها نيز بسيار مهم است و بايد در مکاني باشد که کمترين لرزش به دوربين وارد شود. همچنين انتخاب مکان مناسب براي قرار گرفتن دستگاه ضبط DVR يا NVR نيز بسيار مهم است زيرا برخي از محيط ها نويز تصاوير را تشديد مي کنند . استفاده از ارت مناسب براي سيستم نظارت تصويري از ديگر عوامل کاهش دهنده ميزان نويز در تصاوير دوربين مداربسته است.
6. داغ شدن بيش از حد دوربين
هنگامي که دوربين مداربسته بيش از حد داغ مي شود، نويز در تصوير ظاهر مي شود، اين تا حد زيادي به نوع دوربين مداربسته بستگي دارد که گاهي اوقات به دليل کيفيت ضعيف آن گرماي زيادي توليد مي کند. همچنين ممکن است به علت عدم تهويه مناسب در محل نصب دوربين به ويژه در مکان هاي بسته که در معرض نور خورشيد يا يک منبع گرماي ديگر هستند رخ دهد.
7. اتصالات ضعيف
اتصالات برق و اتصالات کواکسيال را همواره به درستي بررسي کنيد. استفاده از کانکتور هاي BNC با کيفيت مي تواند احتمال نويز تصوير را کاهش دهد.
8. عدم وجود نور مناسب
براي تشکيل تصوير در دوربين مداربسته لازم است که نور کافي در محيط وجود داشته باشد، اين فاکتوري است شامل انواع دوربين ها مي شود. توجه داشته باشيد که در ضبط تصاوير در محيط هاي تاريک همواره نويز ايجاد مي گردد. اين يک روند طبيعي است و همه دوربين ها اين مشکل را با روشنايي کم دارند، اما چنانچه دوربين با کيفيت بالا انتخاب کنيد اين مشکل به حداقل مي رسد. هر چه سنسور تصوير بکار رفته در دوربين بزرگتر باشد، تصوير در شرايط نور کم کيفيت بهتري خواهد داشت.
روش هاي رفع نويز الکترومغناطيسي
به وجود آمدن نويز الکترومغناطيسي در تصوير دروبين هاي مداربسته ميتواند دلايل زيادي داشته باشد. در اينجا به بررسي رايج ترين دلايل به وجود آمدن اين نويز ها مي پردازيم:
- درست وصل نشدن فيش هاي BNC: در صورتي که هادي کابل به خوبي به فيش BNC شما متصل نشده باشد سيگنال شما با افتي شديد به نمايشگر خواهد رسيد که خود را به صورت نويز در تصوير نشان مي دهد. براي رفع اين مشکل سعي کنيد تا جاي ممکن از فيش هاي BNC لحيمي استفاده کنيد.
- طولاني شدن مسيرهاي کابل کشي: هر نوع از کابل تصوير دوربين مداربسته محدوديت خاصي براي طول دارد. در کابلهاي RG59 با مغزي مس اين محدوديت معمولا حدود 500متر است. در صورتي که مسير شما طولاني شده سعي کنيد از کابلي با بالاترين کيفيت شيلد و مغزي استفاده کنيد و يا از سري هاي پيشرفته تر از کابل تصوير استفاده کنيد.در صورت طولاني شدن زياد کابل همچنين مي توانيد از ويدئو بالون اکتيو نيز براي تقويت سيگنال تصوير استفاده کنيد.
- عبور کابل از نزديکي منابع الکترومغناطيسي: عبور کابلهاي تصوير از نزديکي منابع الکترومغناطيسي مانند کابل هاي برق، ترانس هاي برق، موتورهاي الکتريکي و ... ميتوانيد نويز زيادي در تصوير شما ايجاد کند. در طول کابل کشي حتما بايد توجه داشته باشيد، کابل شما تا جاي ممکن از چنين منابعي دور باشد. سعي کنيد براي انتقال کابلهاي از سيني و داکت جداگانه استفاده کنيد تا با کابلهاي برق هم مسير نباشند. به ويژه در مسيرهاي طولاني اني تاثير ميتواند خيلي بيشتر باشد. سعي کنيد در صورتي که از لوله يا سيني فلزي براي انتقال کابلها استفاده مي کنيد حتما آنها را زمين کنيد.
- مشکل در منبع تغذيه: منبع تغذيه يا آداپتور شما هم مي تواند يکي از دلايل ايجاد نويز در تصوير دوربين هاي شما باشد. در صورتي که ريپل ولتاژ خروجي آداپتور زياد تر از استاندارد باشد اين امواج در تصوير خروجي دوربين شما تاثير خواهند گذاشت.
- نشتي برق از هادي هاي اطراف: گاهي ممکن است هادي فيش هاي شما به هادي هاي برق دار اطرف متصل شوند براي مثال هادي فيش هاي BNC به فلزات موجود در سقف کاذب در محل نصب دوربين وصل شوند. از آنجايي که اين هادي ها داراي مقدار کمي جريان نشتي هستند اين جريان در کابلهاي شما جاري مي شود و نويز ايجاد مي کند. براي جلوگيري از بروز چنين مشکلي ميتوانيد فيش هاي خود را با عايق بپوشانيد و يا روش مناسب تر زمين کردن تمامي تجهيزات مداربسته از جمله DVR و دوربين هاي شماست.
- گرماي هوا: همانطور که ميدانيد گرماي هوا مقاوت الکتريکي هادي ها را افزايش مي دهد و با گرم شدن بيشتر ميزان افت سيگنال شما در طول مسير بيشتر خواهد شد. سعي کنيد کابلهاي خود را تا جاي ممکن خاطر از تابش مستقيم خورشيد و گرماي زياد هوا انتقال دهيد.